Första hjälpen när drevet börjar gå

Hur gör du om drevet kommer i sociala medier? När lavinen av inlägg, långa, arga, hotfulla, väller in i trådar som snabbt blir allt längre…

Vi har inte alla upplevt det.

Men vi som har det vet att det fort kan kännas övermäktigt. Att mängden i både antal och i textlängd blir svårt att hantera. Dessutom pågår det dygnet runt.

I min förra krönika tog jag upp ämnet digitalt civilkurage. Jag frågade om vi vågade stå för det vi tycker och tänker i sociala medier? Om vi vågar stå upp för åsikter när drevet går? Och, ifall vi backar upp vänner som blir utsatta?

Sanningen är att de flesta av oss tystnar.

Undersökningar visar att en fjärdedel av oss aldrig vågar uttrycka något som liknar en åsikt på nätet. Sakta växer en tillåtande tystnad. De som utsätts för hot och drev är inte oväntat oftare kvinnor, etniska minoriteter eller HBTQ-personer.

Nå. Vem är du själv på nätet? Vilken roll tar du?

Grovt kan man räkna upp ”rollerna” i fyra tydliga beteenden.

1. Hataren. Skriver i VERSALER. Skriver argt. Hotar. Tar till personangrepp. Ifrågasätter den utsattes intelligens/kompetens/sanningshalt.

2. Allierad. Gillar inlägg från hataren eller den utsatte. Delar. Kommenterar.

3. Publik. Tittar tyst på.

4. Offret. Den utsatte.

Om du är den som brusar upp och ibland faktiskt faller in i kategori 1 är det kanske dags att fundera lite. Tänka över om du skulle agera på samma sätt i fikarummet och hur det skulle upplevas. En insikt vi alla måste ta in är den lätt naiva att ”internet är på riktigt”. Ingen ska tåla mer på internet än i fikarummet.

Är du en av den stora massan i publiken, vad kan du då eventuellt göra om du känner att du egentligen skulle vilja backa upp den utsatte?

Här finns det några enkla tips för den som kan tänka sig att visa just digitalt civilkurage, på samma sätt som vi skulle säga ifrån i ett fikarum om någon beter sig felaktigt eller kränkande.

1. Säg ifrån åt den utsatte. Kliv in och säg ”nä, nu räcker det…”

2. Stödgilla. Visar att hen inte står ensam.

3. Skriv snällt och sakligt i en kommentar, eskalera inte tonläget.

4. Prata utifrån dig själv, det ökar förståelsen.

Om det helt spårar ur är det förstås viktigt att skärmdumpa och dokumentera så att du, om det finns anledning, kan anmäla den som skriver.

Sedan tre år finns det en ”anti-drev-aktivism” på sociala medier döpt till #jagärhär som mobiliserar en motkraft när organiserade drev jagar ner utsatta människor.

Självklart har samma krafter redan attackerat #jagärhär med konspirationsteorier och hat, det ligger i sakens natur.

Jag blev själv kontaktad av Robert Aschbergs ”Trolljägarna” för att medverka i tv-programmet kring en händelse där jag själv blev utsatt, men jag tackade nej.

Jag skriver det här istället och jobbar aktivt med kunder som behöver hjälp.

Det är mitt sätt att visa digitalt civilkurage.

Vi måste tillsammans hjälpas åt att sansa debatten i sociala medier.

Genom att besöka denna webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.