My Post (3).jpg

Facebook vs Svenska Akademien!

Publicerad i:

De två största snackisarna just nu är nog trots allt krishanteringen som vi sett rulla i medierna kring Facebooks-Cambridge Analytica-skandal och Svenska Akademiens Kulturprofil-gate.

Två helt olika sätt att tackla krisen.

Här har du 5 tips som hjälper dig slippa medial-kölhalning

 

 1. Visa empati. Inled med det

  Har du gjort fel, ta på dig skulden och be t-y-d-l-i-g-t om ursäkt. Ingen tycker det är kul att jaga någon som redan ”erkänt”. Visa upp stor ödmjukhet och förståelse. Se Mark Zuckerbergs mjuuuka beteende i kongressen där han ber om ursäkt om och om igen och välkomnar reglering.

 2. Kan vi lösa ”felet” omgående?

  Eliminera skadan genom att bygga om, fixa och dona? Kanske måste någon faktiskt avgå (Katarina Frostenson) för att stormen ska bedarra. Vi måste visa att vi agerar kraftfullt. Utreder eller skickar ut ett SWAT-team.

 3. Förklara tydligt hur det blev fel

  Redogör för de fakta som finns och ge de relevanta förklaringar du har så ärligt som möjligt. Det kan vara pinsamma missar, men det visar det mänskliga. Och om man förstår bakomliggande orsaker kan det vara ”förlåtande”.

 4. Ändra rutiner, undvik att det händer igen

  Vi måste visa att vi lär oss, att vi tar erfarenheten vidare och säkerställer så långt vi kan att det här inte ska hända igen.

 5. Överkompensera!

  Har någon fallit offer för felet, finns det någon drabbad? Överkompensera. Gå längre än du måste för att visa att du bryr dig om och vill väl. Gör du detta bra kan du vända krisen till ett paradcase och offret kan bli din bästa ambassadör.

 

Låter det svårt? Boka medieträning med oss så bygger vi en hållbar mediestrategi tillsammans:

ronny.olovsson@vinter.se

Publicerat lördag 14 april, 2018