Norrbottens-Affärer-Krönika-Ronny.png

Här får Facebook smisk!

Publicerad i:

Facebook är en gigant, ett globalt media som når snudd på allt och alla. I dag en kommersialiserad kanal som kräver expertis för att fungera effektivt. Fakta är att många är frånåkta av den utveckling som skett i sociala medier. Många lägger i dag fina budgetar på att ta fram fint innehåll till sina sociala medier, men publicerar utan att sponsra upp sina publiceringar. Vilket egentligen är som att skjuta av ett fyrverkeri i en garderob. Väldigt få ser det.

Du måste se sociala medier som kommersiella kanaler i dag. Och, japp, du måste anlita expertis för att optimera kanalen du väljer. Med en expert kan du rikta din kommunikation via data som smalnar av målgruppen. Så att du får pang för pengen. För fem år sedan var sociala medier ofta ett bonusmedia, en slags plussmeny i kampanjer vi gjorde. På några år har kantringen skett och i dag är Facebook ofta huvudkanalen. Men… Är allt bara bulla då med sociala medier? Finns det inga skäl att ifrågasätta Facebook? Jo, absolut. Det har sedan en tid pågått en stor debatt om vilken jämförande valuta marknadschefen ska kunna använda för att värdera olika kanaler och medieplattformar.

Dessutom börjar det nu komma forskning som ifrågasätter sociala mediers trovärdighet och lämplighet som marknadsföringskanal. Rapporten ”Facebook och hyperlokalt i de lokala mediernas ekosystem” som medieforskarna Gunnar Nygren och Sara Leckner gjort visar att vi mediekonsumenter fortfarande rankar det lokala mediehuset som nummer ett som nyhetskälla. SVT är oftast tvåa. Och skälet är trovärdigheten.

En australiensisk undersökning utförd av Galaxy Research lät 3000 personer ranka trovärdigheten för annonser i olika medier. Solklar vinnare var – hepp! – papperstidning. Sedan kom bio, radio, tidskrifter och dagstidningars sajter. En bit efter tv. Och allra längst ner, under ”söksidor” hittar vi sociala medier. Ett resultat som borde få varje marknadschef att fundera. Kontexten som mediet erbjuder påverkar alltså hur min kommunikation uppfattas. ”Värdet” i kvalité, snarare än kvantitet. Faktum är, vilket förstås är en paradox, att just printmediet är starkare vad gäller trovärdighet än det digitala. Även om det är samma avsändare, i det här fallet Norrbottens Media. Papper är på rikt, digitalt litar vi inte lika mycket på. Det beror förstås på 150 års inlärning.

Men, självklart blir vi allt mer digitala som mediekonsumenter. Rapporten ”Svenskarna och internet 2017” visar att 79 procent av våra tvååringar (2!) använder internet. 98 procent av våra sexåringar är on line. Dock är det intressant att även här har giganten Facebook på marginalen lite bakhalt. I gruppen 12-15 år börjar inte lika många använda Facebook längre. Användandet faller från 67 procent till 54 procent. Om det är ett trendbrott som hotar Facebooks dominans återstår att se.

Men som marknadschef gäller nog samma gamla sanning: det är aldrig det ena eller det andra, det är alltid både och.

 

facebook trovärdighet

Publicerat fredag 17 november, 2017

Läs också: