Racefox_till_webb_2.jpg

Vinter visualiserar Vasaloppsträning

Publicerad i:

Vinter gillar vinter och Vinter gillar skidåkning, det är sedan gammalt. Att få möjlighet att jobba med kunder i vintersportsegmentet är därför extra roligt. Och när det dessutom handlar om ett nytt, spännande och kompetent företag med en högintressant produkt blir det verkligen bingo. 

Racefox är, för att beskriva det så enkelt det bara går, en digital skidtränare. Ett sensorbälte som spänns runt bröstet registrerar hur bålen accelererar i tre dimensioner och skickar i realtid informationen till en app i din smarta telefon. Racefox patenterade algoritmer analyserar sedan ditt unika rörelsemönster, jämför det med data från tusentals andra skidåkare och kan utifrån det tydligt hitta var din förbättringspotential finns och föreslå träningsövningar.

Låter det avancerat? Ja, det är det också. Vinters uppdrag har därför bestått i att redesigna appen för att så tydligt det går presentera och kommunicera data för användaren. Hur visualiseras båltryck, hur ska förändring i stakningsfrekvens visas och hur ser egentligen begreppet attack ut när det handlar om längdskidåkning är några av de utmaningar UX designer Dan Billingham fått bita i under arbetet. 

Och resultatet då?

–Vi är helnöjda med hur Vinter hjälpt oss att förenkla och förtydliga användargränssnittet i appen. Att visualisera rörelsedata och statistik på ett både överskådligt och inspirerande sätt är inte enkelt men Vinter har verkligen lyckats med det, säger Magnus Jonsson, vd på Racefox. 


Vinter har förutom att redesigna innehållet i appen även tagit fram en alternativ design som används i den officiella Vasaloppsversionen av Racefox - som för övrigt prisades på världens största sportmässa (ISPO i München) tidigare i februari i år som WINNER i kategorin SKI/XC - samt sett över design på förpackning och manual. 

Nu återstår bara att se hur bra Racefox faktiskt fungerar då UX-designer Dan Billingham själv använt appen det senaste året. Inför sitt tredje Vasalopp har han tagit hjälp av Racefox algoritmer för att bättra på sin egen teknik med målet att få medalj. För att klara det krävs en tid som är segrarens tid + 50%. Om sina chanser säger han så här:
– Jag hoppas och tror att jag kommer att lyckas, både tack vare Racefox och att jag tränat stenhårt. Lyckas det inte kan jag alltid skylla på att gränssnittet i träningsappen var för dåligt, säger han och skrattar. 

Under eftermiddagen den 5 mars kommer vi att veta. Om Dan nådde sitt mål eller om han kommer att börja designa om appen igen. 

racefox vasaloppet stockholm app design

Publicerat lördag 25 februari, 2017

Läs också: