Lokalproducerad.jpg

Jag är lokalproducerad. Är du?

Publicerad i:

Det lokalproducerade växer i betydelse, som värde, som kvalitetsmarkör och något som vi gärna använder oss av. Nu börjar dessutom konsumentmakten utövas då allt fler faktiskt väljer lokalproducerade varor.

Att vi ska handla lokalproducerat handlar inte bara om miljö eller kvalitet, det handlar i någon mån också om den enkla logiken att om fler köper mer lokalt så växer vår egna gemensamma marknad regionalt.

För att göra det måste vi jobba mot att vi i en hemmablind fördom tror att det inte finns något kvalitativt här, att det måste flygas in från Stockholm för att det ska vara ”på rikt”.

Det är naturligtvis inte sant.

Inom det mesta har vi i länet i dag nationellt gångbar kompetens. Vi själva på Vinter har två gånger vunnit Årets Byrå i nationell konkurrens. Exemplen är många, många fler. Och kompetens styrs inte av geografi, möjligen av topografi, man blir helt enkelt dum i huvudet på 8000 meter över havet.

Om vi blir bättre på att synliggöra det vi har här, nära, så är jag övertygad om att vi ska inse att det finns otroligt mycket lokalproducerat av högsta verkshöjd. Här måste vi förbise Jante och allehanda föreställningar som delvis förmörkar vårt synfält.

Jag jobbar själv som konsult som har förmånen att få springa runt i ledningsrum i Norden och testa min prestanda och min insikt är klar och tydlig. Vi är inte sämre än någon annan. Tvärtom.

Och om vi klarar att landa den här insikten fullt ut så kan vi skapa en starkare egen inre marknad, som en tydlig egen trampolin ut på en lika självklar världsmarknad.

Jag sitter med i Team Sweden, landslaget för kreativa och kulturella näringar, och insikten så här långt är snudd på densamma. Det är vår förmåga att samverka på det då regionala nationella planet som kommer att avgöra hur lyckade vi blir i en global konkurrens.

Och att våga odla vår lokala särart och förstå att det som funkar här absolut kan vara giltigt på många andra platser.

Det som är botten i dig är som bekant ofta botten i andra.

Krönika norrbottens-affarer

Publicerat fredag 18 november, 2016

Läs också: