Sorry alla kursettor, nu tar vi nollor över!

Publicerad i:

Jag hade det inte direkt svårt i skolan, men jag insåg tidigt att jag inte hade de rätta verktygen för att spika historieprov om årtal, konungalängder och all sköns fakta-kom-i-håg som skulle mosas in i hjärnan.
Det var som om att min hjärna tyckte att det spontant kändes onödigt att lagra all denna information. Den var helt enkelt för slö.

Andra i min klass verkade kunna memorera allt och leende kräkas ur det sig på prov efter prov. En slags bulimisk inlärningsprocess som i huvudsak premierade den elev som hade bästa möjliga minne.
Björn Hellberg. Han är en sån. Författaren, tennisoraklet, skägget… På det hela taget verkar han vara en godmodig och gemytlig person. Men… Med en hjärna som skrämmer mig. Ni vet… Han minns poängställningen i tredje gemet i andra set i semifnalen i US Open 1987, typ. Han kan rapa upp alla detaljerna. Krispigt klart.
Jag med min teflonhjärna kan inte ens med säkerhet minnas hur målen föll i finalserien mellan Frölunda och Luleå Hockey 1996. Mitt livs största sportupplevelse. Men, jag minns exakt känslan, en massa annat, men fakta… Icke.

Nu har ju jag och min hjärna klarat oss rätt bra ändå. För min hjärna är snabb, kan koppla samman saker, föda nya konstigheter och driva på många saker samtidigt.

Och, faktum är att handikappet att inte kunna minnas fakta bekommer mig allt mindre. Nu kan jag googla istället. Ja, alla kan googla istället. 0,25 sekunder så vet vi. Och, gör inte det alla briljanta minneskonstnärer lite lätt daterade, lite… eh… onödiga. Är inte det viktiga i dag mer än någonsin att vara snabb, koppla samman saker, föda nya konstigheter och driva på många saker samtidigt.

Jo. Nu är det vår tur. Vår tid. Alla vi multitaskande guldfiskar.

RONNY OLOVSSON

Delägare och PR-strateg, Vinter

(upp)

Wikipedia.

(ner)

Memory.

Publicerad i Resumé 2012-05-03

google resume Björn Hellberg labs

Publicerat fredag 4 maj, 2012

Läs också: