Lappjävel - och stolt över det

Publicerad i:

Under mina år i Stockholm växte min oomkullrunkeliga attityd fram: "Visst, jag är en Lappjävel, och stolt över det". En trotsig lokalpatriotisk hållning som klöste mig fast i mina rötters Norrbotten. Inte var jag renägare inte, än mindre kan jag tillmäta mig någon känd koppling till minsta lilla sameby.

Icke desto mindre bar jag samiska tennarmband runt min handled, pratade längtande ömsom om kalla norrsken och ljusa midsommarnätter och utrustade mitt hem med visserligen ett älghorn - inte ren - men ändå.
"Lappjävel", väste aikåaren som satt bakom mig i Globen då Luleå Hockey var i stan. Jag rätade på ryggen. "Kan du ge dig fan på", tänkte jag sammanbitet.

Jag tror faktiskt paradoxalt nog att det faktum att jag bodde i tretton år i Stockholm bidrog till att jag plötsligt på allvar började se det samiska som jag vuxit upp intill. Det hemmablinda töcknet lättade och insikten trillade ner.

Vi har en fullständigt enastående unik och levande samisk kultur i Sverige som är laddad av symboler, färger och starka berättelser.

Faktum är att ju längre ifrån Norrbotten man kommer, desto starkare blir den. Den samiska kulturen. Fråga turisterna. De som reser hit till Swedish Lapland, inte Sverige. De som vill uppleva det samiska, inte Åhléns.

Det var först när jag var hela vägen runt, på andra sidan jordklotet, och upplevde Nya Zeelands helt omfamnande förhållningsätt till maorikulturen som jag blev helt övertygad.

Vi fattar inte.

Vi är tyvärr för storsvenska och korkade.

Svensken i gemen kan mer om Nordamerikanska indianer än om urbefollkningen i vårt eget land. Frågan är om vi inte rent av kan mer om Hobbitar och Avatarer. Jag brukar tänka: "Varför föddes inte Vilhelm Moberg i en kåta".

Vi inser inte vilka unika värden den samiska kulturen adderar till våra varumärken, till vår region och vår berättelse.

Förlåt, nu generaliserade jag nog lite, Jokkmokks kommun fattar. De bär med stolthet nu fram det samiska. Inte minst via skapandet av ett samiskt "Nobelpris" i Sapmi Awards som ska hylla samisk kultur och dela ut 500 000 kronor i prispengar den16 juni.
När Jokkmokk var matchvärd i Coop Arena spelade Luleå Hockey därför med den samiska flaggan på sitt bröst, för att markera sin samhörighet med den samiska kulturen i länet. Ett ställningstagande som var kontroversiellt för inte så få.

Vi på Vinter representerar stolt Norrland i våra samiska hoodtröjor i publika sammanhang. För vi vet värdet av att vara unik. Inte minst då vi representerar norrländsk kreativitet på Di:s Årets Byrå i ankdammen i Stockholm.

Det är möjligt att någon stureplansstrateg i svart polo väser "lappjävel" där i VIP-minglet, men, hej, vi är stolta över det!

 

Ronny Olovsson
Delägare och PR-strateg, Vinter

Publicerad i Norrbottens Kuriren och NSD i bilagan Norrbottens Affärer 2012-04-13

ronny ronny-olovsson blogg swedish lapland

Publicerat fredag 13 april, 2012

Läs också: